School waar verwarde man naar binnen liep weer open

Een 19-jarige man uit Oisterwijk liep dinsdagochtend rond acht uur het gebouw van basisschool De Coppele en SBO Mozaik in Oisterwijk binnen. Hij zei dat hij de school zou opblazen en dat hij een wapen bij zich had. Uiteindelijk is de man opgepakt en liep alles gelukkig goed af, maar voor kinderen en medewerkers is het niet makkelijk. Een aantal kinderen heeft ook van alles gezien. Voor de medewerkers was er woensdag een bijeenkomst en donderdagochtend begonnen de kinderen met een speciaal groepsgesprek in hun eigen klas. Dan wordt er meteen gekeken hoe het met de kinderen gaat en wat ze eventueel nodig hebben. Dat meldt Omroep Brabant. 

Toen de dader dinsdagochtend de school binnenkwam waren er al vijf of zes medewerkers. Twee van de medewerkers werden door de man aangesproken en voelden zich meteen bedreigd. De man sprak namelijk geen Nederlands en het was niet duidelijk wat hij precies wilde. Daarom is er door een andere medewerker 112 gebeld.

Kinderen van de voorschoolse opvang 

Ook de voorschoolse opvang was op dat moment al open en de kinderen die er al waren werden door een docent uit het pand gehaald. De kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud mochten bij een ouder die aan de overkant van het gebouw woont naar binnen. Daar hebben ze de politie zien aankomen, en vervolgens een ambulance en een arrestatieteam.

Eng om weer te beginnen 

“Dinsdag was een heel bijzondere en heftige dag. Er is dan wel niemand gewond geraakt, maar sommige collega’s zijn wel van slag en vinden het eng om weer te beginnen. Maar, we gaan het samen doen”, aldus schooldirecteur Robb Udo.

Gesprekken met de leerlingen 

Donderdag, als de school weer open is, volgen er ook gesprekken met de leerlingen. Daarvoor gebruikt de ene leraar een aflevering van het Jeugdjournaal en een ander verzint zelf iets. Ook is er een maatschappelijk werker aanwezig in de school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk