Stint, segway en elektrische step krijgen binnenkort een kentekenplicht

Bijzondere bromfietsen, waaronder de bekende stint, de elektrische step en de zelfbalancerende segway, krijgen straks een kentekenplicht. Het demissionaire kabinet heeft hier vrijdag mee ingestemd. Het is nog niet bekend wanneer de plicht ingaat, maar wanneer dit is gebeurd, geldt voor alle nieuwe bijzondere bromfietsen dat ze verplicht geregistreerd worden en een kenteken krijgen.

Mensen die al een bijzondere bromfiets hebben die nu in het verkeer is toegelaten, krijgen een jaar de tijd om het voertuig te registreren en een kenteken te verkrijgen. Ze moeten zich melden bij de RDW. Die dienst kan de registratie en het kenteken regelen.

Niet-goedgekeurde bromfietsen opsporen 

De plicht moet het makkelijker maken niet-goedgekeurde bromfietsen op te sporen. Omdat veel bromfietsen op elkaar lijken, is het onderscheid soms niet goed te maken, legt demissionair minister van Infrastructuur Mark Harbers uit. "Dat vind ik onwenselijk, want niet-goedgekeurde voertuigen zijn niet veilig genoeg bevonden. De invoering van een kentekenplicht zorgt ervoor dat mensen én handhavers in één oogopslag kunnen zien of zij met dit voertuig mogen rijden."

Ontwerp 

Hoe het verplichte kenteken eruit komt te zien, is nog niet besloten. Het ministerie van Infrastructuur benadrukt dat bij het ontwerp rekening zal worden gehouden met de beperkte ruimte die op veel bromfietsen beschikbaar is voor een kenteken.

Door: ANP