Enorme leegloop uit kinderopvangsector, 4400 vacatures staan er nu open

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 14.000 medewerkers uit de kinderopvang in een half jaar tijd een andere baan in een andere sector hebbe gevonden. Men is bang dat de wachttijden in de opvang voor ouders nog meer zullen oplopen. De vakbonden en brancheorganisaties denken dat kinderopvangmedewerkers overstappen naar het onderwijs, daar zijn de salarissen namelijk hoger. Dat meldt Kinderopvang Totaal. 

Op dit moment staan er nog zo’n 4400 vacatures open in de kinderopvang. Dat blijkt uit berekeningen van het AD op basis van data van vacaturesite Indeed. In vergelijking met september vorig jaar steeg het aantal vacatures met bijna een derde.

Baan in het basisonderwijs 

Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK denkt dat al die medewerkers in het basisonderwijs gaan werken of dat ze gaan studeren voor een baan in het basisonderwijs. De salarissen liggen daar namelijk veel hoger en ook de doorgroeimogelijkheden zijn groter.

Cao

De nieuwe cao in de kinderopvang maakt weinig verschil. Kinderopvangmedewerkers gaan er dit jaar en volgend jaar in totaal 12 procent op vooruit, het basisschoolpersoneel heeft er per juli 10 procent bijgekregen. De PO-Raad noemt het logische dat er zoveel medewerkers uit de kinderopvang overstappen naar het basisonderwijs. Er zit namelijk veel verwantschap tussen beide sectoren.

Door: nationale onderwijsgids /femke van arendonk