Ouders overleden baby Fabian vinden vrijspraak oppasouders 'onbegrijpelijk'

De ouders van overleden baby Fabian noemen de vrijspraak van beide oppasouders ‘onbegrijpelijk en onverteerbaar’. Ze hoopten dat het hoger beroep ervoor zou zorgen dat er meer feiten naar boven kwamen maar dat is niet gebeurd. Maandag liet ook het gerechtshof oppasouder Robin van O. en zijn vrouw vrijuit gaan. Het Openbaar Ministerie had 9 jaar cel geëist. Dat meldt 1Limburg. 

Net als de rechtbank is het gerechtshof van mening dat niet te bewijzen is wie er verantwoordelijk is voor de dood van de vijf maanden oude baby en wat er precies is gebeurd. Robin van O. was de enige volwassene op het moment van geweld, zijn vrouw was op dat moment niet aanwezig. Maar er waren ook twee kinderen van de oppasouders in huis.

Hersenletsel door hevig schudden 

Hun verhaal is dan ook dat een zoon van de oppasouders het bedje waarin baby Fabian sliep omver had getrokken en op de baby was gaan liggen. Volgens Van O. had het jongetje nog even gehuild en is hij daarna waar in bed gelegd. Pas later werd duidelijk dat de ademhaling van Fabian was gestopt. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut oordeelden twee jaar geleden echter dat het veel waarschijnlijker is dat zijn hersenletsel is ontstaan door hevig schudden en niet door vallen.

Verslagenheid overheerst 

De ouders van Fabian voelen zich verslagen. “Het staat vast dat Fabian bij de oppasouders om het leven is gekomen, nota bene goede vrienden, maar niemand die de verantwoordelijkheid neemt en beiden gaan vrijuit. Ze zijn helemaal van slag”, zei advocaat Floor Oehlen deze week.

Door: Nationale Onderwijsgids