Deel Tweede Kamer kritisch op vroegtijdig verdwijnen belastingvoordeel ouders

Dat de gratis kinderopvang is uitgesteld, maar de Inkomensafhankelijk Combinatiekorting (IACK) wel in 2025 wordt afgeschaft valt niet goed bij een deel van de Tweede Kamer. Ouders die na 1 januari 2025 hun eerste kind krijgen, worden hierdoor benadeeld. De korting is er straks niet meer, omdat in hetzelfde jaar de kinderopvang voor 96 procent gratis zou zijn geweest. Dit meldt NOS. 

GroenLinks noemt de huidige plannen voor 2025 een boete die een gezin gemiddeld 225 euro per maand gaat kosten. In plaats van dat werkende ouders erop vooruitgaan, gaan ze er door de afschaffing van de IACK-regeling in combinatie met het uitstel van de gratis kinderopvang op achteruit. Coalitiepartijen zich ook kritisch op het plan, bijvoorbeeld D66: “Je kunt natuurlijk niet tegen een groep ouders zeggen ‘ja sorry we hebben vertraging met de gratis kinderopvang, maar dat belastingvoordeel bent u alvast kwijt’.” Desondanks staat het achter de afschaffing.

Koopkrachtdiscussie

CDA wil dat er goed gekeken wordt naar het effect van de afschaffing van het belastingvoordeel voor gezinnen. VVD ziet ook in dat dit mensen in de portemonnee raakt, maar wacht op de koopkrachtdiscussie in augustus.

Tussen 2025 en 2027 wordt 400 miljoen en 1,2 miljard euro opzijgezet om ouders te compenseren. Welke vorm die compensatie krijgt, is nog niet bekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky