Kinderopvangorganisaties kunnen weer meedoen aan de Zonnetjesweek

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en de aantallen blijven groeien, met het Westland als koploper. Om dit tegen te gaan, is het van groot belang om te voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan de negatieve effecten van UV-straling. Om die reden organiseert het Huidfonds de Zonnetjesweek. Vanaf 8 mei kunnen alle kinderen, begeleiders én ouders leren hoe kinderen veilig kunnen spelen in de zon. Dat meldt Stichting Nationaal Huidfonds. 

Kinderopvanglocaties kunnen gratis meedoen aan de Zonnetjesweek. Met deze zomercampagne leren kinderen en ouders hoe ze zich kunnen beschermen tegen de zon. Blootstelling aan (felle) zon kan namelijk voor huidbeschadiging en problemen in de toekomst zorgen, al helemaal bij dunne kinderhuidjes. Het geeft de kinderopvang handvatten om aandacht te besteden aan het belang van zonbescherming, verpakt in speelse activiteiten zoals boekjes, praktische stappenplannen, kleurplaten en dansvideo’s. 

Ernst en Bobbie 

Mateloos populair onder jonge kinderen, betrokken en enthousiast zijn Ernst en Bobbie de ideale ambassadeurs voor de huidkankerpreventie boodschap van het Huidfonds. Ze hebben speciaal voor de Zonnetjesweek twee nummers geschreven!  

Veilig omgaan met de zon 

Marijne Landman, directeur Huidfonds: “Huidkanker is een eng onderwerp. In de Zonnetjesweek leggen we de nadruk op een positieve boodschap: hoe kan je veilig omgaan met de zon? Dat willen we de kinderen spelenderwijs aanleren. Lekker knutselen, kleuren, tekenen, dansen en luisteren naar insmeerliedjes. En wie kan bij deze doelgroep de boodschap beter overbrengen dan Ernst & Bobbie? Daarom zijn we heel blij met hen als onze ambassadeurs. 

Huidkankercijfers in het Westland 

In het Westland zijn de huidkankercijfers de laatste jaren het meest gestegen. Vooral Hoek van Holland kleurt daarin rood op de kaart. Daar ligt het aantal gevallen 57 procent boven het landelijk gemiddelde. Reden tot actie, vond ook Margreet van der Poll, directeur van Okidoki, een van de grootste kinderopvangorganisaties in het Westland: “De huidkanker cijfers in het Westland zijn schokkend. Daarom zetten wij ons dit jaar extra in tijdens de Zonnetjesweek. We doen niet alleen mee met onze 20 kinderopvanglocaties, maar verzorgen ook de landelijke aftrap van de Zonnetjesweek op 8 mei, samen met het Huidfonds.” 

Prijsvraag 

Het is inmiddels de vijfde keer dat het Huidfonds de Zonnetjesweek organiseert. Na het enorme succes van vorig jaar, waarin ruim 2000 kinderopvanglocaties (meer dan 100.000 kinderen) meededen aan de Zonnetjesweek, belooft het ook dit jaar weer een vrolijke week te worden voor de kinderen. Er is ook weer een mooie prijsvraag voor de participerende kinderopvanglocaties. De winnende opvanglocatie met de mooiste kleurplaat wint een volledig verzorgd Stuiterfestijn, een dag vol springplezier voor iedereen! 

Werk jij mee aan een veilige en gezonde toekomst voor onze kinderen? Sluit je dan aan bij de vrolijke beweging van de Zonnetjesweek. Kinderopvanglocaties kunnen zich aanmelden via www.zonnetjesweek.nl. Wanneer de activiteiten plaats vinden, mag je natuurlijk helemaal zelf weten. 

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Stichting Nationaal Huidfonds