Honderden kinderdagverblijven en scholen liggen te dicht bij de drukke weg

Ruim 200 kinderdagverblijven, scholen, verpleeghuizen en sportvelden in Nederland liggen te dicht bij een te drukke weg, volgens de nieuwe richtlijnen van de GGD’s. Dat meldt de NOS.  

Het gaat dan om 607 kinderdagverblijven en bso’s, 273 scholen, 902 sportvelden en 257 verpleeghuizen. Ze liggen binnen 150 meter van een drukke weg. Volgens de gezondheidsdiensten is er dan sprake van ‘een verhoogd risico voor de volksgezondheid.’ De GGD’s wijzen erop dat luchtverontreiniging kan leiden tot luchtwegaandoeningen en zelfs tot longkanker. Dat gebeurt vooral bij kinderen en ouderen. 

Nieuw beleid 

De 273 basis- en middelbare scholen die te dicht in de buurt van een drukke weg liggen, hebben volgens Investico meer dan 100.00 leerlingen. Veel mensen (en kinderen) hebben dus last van de luchtverontreiniging. Het ministerie van Infrastructuur en Wegverkeer heeft tegen onderzoeksplatform Investico gezegd dat acht gemeenten inmiddels het nieuwe beleid van de GGD hebben ingezet. Zij houden er dan ook rekening mee dat bij het bepalen van de locatie voor nieuwe kinderdagverblijven of scholen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk