Normal_gautam-arora-ovdtguhupby-unsplash__1_

In het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) staat dat alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar in het zuiden van de stad recht moeten hebben op gratis kinderopvang. Dit zou een eventuele achterstand bij de start van de basisschool moeten voorkomen. Op Zuid zijn er namelijk meer kinderen met achterstanden, bijvoorbeeld op taal- of sociaal niveau, dan in andere delen van de stad. Het komt soms zelfs voor dat kinderen niet goed zelfstandig kunnen lopen als ze op de basisschool beginnen. Dit meldt de Havenloods. 

Volgens de directeur van NPRZ Marco Pastors worden veel kinderen in de kinderwagen naar school gebracht. “Eigenlijk gaat het om aandacht. Op de kinderopvang kunnen kinderen de aandacht krijgen die er thuis vaak niet is. Thuis hebben ze te maken met een drukke omgeving, armoede, een moeder die ook niet altijd weet hoe ze de eindjes aan elkaar moet knopen.”

Personeelstekorten kinderopvang

De personeelstekorten in de kinderopvang zouden een probleem kunnen vormen in het succes van dit plan. Uit berekeningen blijkt wel dat bij elke werkende in de kinderopvang er gemiddeld zes andere ouders vrijkomen. Pastors denkt dat die misschien een rol kunnen spelen, of wellicht dat er mbo-studenten ingezet kunnen worden. Ook wordt gedacht aan het met voorrang aanbieden van starterswoningen in Zuid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky