Vergoeding kinderopvangtoeslag voor 2023 toch nog omhoog

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een structurele verhoging van 57 miljoen euro bovenop de eerdere 225 miljoen euro voor de reguliere indexatie. Daardoor krijgen ouders een hogere vergoeding via de kinderopvangtoeslag, wegens de hoge inflatie in 2022. Dit schrijft minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de Rijksoverheid. 

De maximum uurprijs voor de dagopvang gaat in totaal met 6,54 procent omhoog naar  9,06 euro. Voor de buitenschoolse opvang stijgt de maximum uurprijs eveneens 6,54 procent naar 7,79 euro . De maximum uurprijs voor de gastouderopvang stijgt met 4,2 procent naar 6,80 euro. Het kabinet heeft besloten om deze extra verhoging nu aan te kondigen, en daarmee af te wijken van de reguliere systematiek, zodat ouders snel weten waar ze aan toe zijn en de uitwerking in gang gezet kan worden.

Werk en zorg voor kinderen combineren 

Minister Van Gennip: “Ik kan me goed voorstellen dat ouders wakker liggen van flink hogere tarieven voor de kinderopvang. Kinderopvang is van essentieel belang voor ouders om werk en de zorg voor hun kind(eren) te kunnen combineren. Daarom wil ik dat de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar blijft. Zeker nu veel sectoren personeelstekorten kennen. De extra verhoging van de maximum uurprijs gaat daarbij helpen”.

Nabetaling 

Het ministerie van SZW bekijkt samen met Toeslagen per wanneer deze extra verhoging voor 2023, met terugwerkende kracht, doorgevoerd kan worden. Ouders ontvangen daarna bij de eerstvolgende betaling een nabetaling over de eerder overgemaakte toeslagen in 2023. Het uitgekeerde bedrag ligt die maand eenmalig hoger dan in de maanden erna.

Gesprekken met kinderopvangorganisaties 

De kinderopvangsector is een marktsector met een groot publiek belang. Om een goed beeld te krijgen van de daadwerkelijke tariefstijgingen, en waar de hogere tarieven op gebaseerd worden, blijft minister Van Gennip met kinderopvangorganisaties in gesprek. In deze gesprekken zal komend voorjaar ook de uitkomst van lopend onderzoek naar de winsten in de sector worden betrokken.

Door: Nationale Onderwijsgids