Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

Belangenorganisatie BOinK vindt dat er rigoureuze maatregelen nodig zijn om de personeelstekorten in de kinderopvang op te lossen. Maar daar zijn brancheorganisaties het niet mee eens, met name omdat de door BOinK voorgestelde oplossingen niet haalbaar zouden zijn. Dit meldt RTL Nieuws.

Een van de voorstellen is bijvoorbeeld om de kinderopvang later open te laten gaan of eerder te sluiten. Op dit moment zijn veel kinderopvanglocaties om half 8 ’s ochtends geopend en sluiten ze rond 19.00 uur ’s avonds. In de praktijk zijn er niet veel ouders die gebruikmaken van de vroege en late diensten, maar volgens Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) blijkt uit een rondvraag dat deze oplossing niet gaat helpen. In de vroege ochtenden en avonden zijn er minder kinderen op de opvang, maar deze diensten zijn ook niet de moeilijkste om op te vullen. En de forenzende ouders hebben deze diensten nodig, om op tijd naar en van hun werk te kunnen vertrekken.

Drie-uursregeling 

De Tinteltuin, een grote kinderopvangorganisatie in de Randstad, denkt dat het wel zou helpen als er afgeweken mocht worden van de maximale 3 uur die iemand alleen op een groep mag staan. "Dus als alle kinderen liggen te slapen, zou één collega al best pauze kunnen houden, ook al mag dat officieel pas een half uur later, omdat dat zo omschreven staat. Nu komt het voor dat één medewerker in zijn eentje alle kinderen uit bed moet halen en aankleden, omdat de andere dan verplicht pauze heeft." Gjalt Jellesma van BOinK vindt ook dat deze regel flexibeler zou moeten, maar dat dit het probleem niet gaat oplossen.

Als het aan BK ligt, komt er vooral aandacht voor goede zorg voor personeel, voorspelbaarheid en stabiele roosters, zodat kinderopvangmedewerkers weten waar ze aan toe zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky