Normal_ggd_flevoland_gaat_50_procent_van_de_gastouders_onaangekondigd_bezoeken

In 2025 gaat de kinderopvang op de schop en wordt het voor 96 procent gratis voor werkende ouders. De kinderopvang wordt daarmee financieel een stuk toegankelijker, maar vakbond FNV is teleurgesteld dat de arbeidseis centraal blijft staan. Dit meldt FNV. 

De arbeidseis houdt in dat alleen ouders die werken recht hebben op 96 procent gratis kinderopvang. “Kinderopvang die toegankelijk is voor álle kinderen, ongeacht of de ouders werken, zorgt voor gelijke kansen voor alle kinderen en verkleint de tweedeling in de maatschappij. Het maakt het makkelijker voor ouders in de bijstand om aan het werk te gaan. En het vergroot de gendergelijkheid, juist in gezinnen waar vrouwen het grootste gedeelte van de zorg op zich nemen”, legt Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur van FNV, uit.

Wetenschappelijke onderbouwing

De vakbond vindt het daarom jammer dat in het nieuwe stelsel de arbeidseis centraal blijft staan, terwijl er allerlei argumenten zijn om dat los te laten. Volgens de FNV is er ook genoeg wetenschappelijke onderbouwing voor kinderopvang als breed toegankelijke voorziening voor alle kinderen. Dat hebben wetenschappers ook onderstreept tijdens het Ronde Tafel-gesprek over Het Jonge Kind. “Nu het hele stelsel op de schop gaat, is hét perfecte moment om ook die aspecten in de plannen mee te nemen en veel breder naar de kinderopvang te kijken. Ander is het een gemiste kans.”

Stelselherziening

Ook pleit de FNV ervoor dat de overheid er alles aan doet om de stelselherziening in 2025 te laten slagen, er per direct wordt geïnvesteerd in goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden én dat er wordt vastgehouden aan de kwaliteitseisen.

Door: Nationale Onderwijsgids