Minister Van Gennip bezoekt pilot (gratis) kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is bezig met een proef met gratis kinderopvang. Nederland heeft plannen om dit (bijna) gratis te maken. Maandag bezocht Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Integraal Kindcentrum in Sas van Gent, een van de proefdraailocaties. Dit meldt PZC.

Van Gennip merkte maandag op dat de inzichten die ze hier opdoet, te gebruiken zijn voor het nieuwe kinderopvangstelsel in Nederland. Het plan is om kinderopvang vanaf 2025 voor 96 procent gratis te maken, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is nog maar de vraag. Door de opvang toegankelijk te maken voor iedereen, kunnen ook kinderen in achterstandsgezinnen in de gaten gehouden worden. Een groot nadeel is dat de personeelstekorten hierdoor waarschijnlijk alleen maar groter worden.

Effecten arbeidsmarkt

Dankzij de proef in Zeeuws-Vlaanderen zijn ouders gaan werken of meer gaan werken. “Dit is belangrijk voor de zelfstandigheid van vrouwen, maar ok omdat we veel mensen nodig hebben op de arbeidsmarkt. Het grijpt allemaal in elkaar.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky