'Langdurige hitte kan ook voor jonge kinderen gevaarlijk zijn'

Aanhoudende hitte vormt vooral een risico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Er is kans op uitdroging en oververhitting. Ook jonge kinderen moeten beschermd worden, door hen niet in de volle zon te laten en genoeg te laten drinken. Dat meldt ANP Expert Support.

Bij heet zomerweer is ook vaak kans op smog door ozon. Luchtvervuiling in combinatie met veel zonlicht en hoge temperaturen veroorzaakt hoge ozonconcentraties. Hierdoor kunnen luchtwegklachten ontstaan (hoesten, zere keel, benauwdheid). Ook is er kans op misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Inspanningen 

De klachten beginnen als eerste bij mensen met longaandoeningen en bij mensen die zich extra inspannen. Bij grote inspanningen ademen zij de vieze lucht namelijk dieper in. Wanneer de lucht viezer wordt krijgen steeds meer mensen last.

Tips 

Hieronder geven we tips wat mensen het beste kunnen doen bij hitte.

* Drink en eet voldoende. Vermijd (veel) alcohol, want daar droog je alleen maar sneller van uit.
* Drink boullion, zodat je zout aan je lichaam toevoegt dat je met zweten verliest.
* Draag dunne, liefst witte kleding. Witte kleding weerkaatst zonlicht, terwijl zwart juist de warmte             absorbeert.
* Bescherm je huid als je naar buiten gaat met zonnebrandcrème tegen de krachtige zon en blijf tussen 12 en 15 uur in de schaduw.
* Laat geen kinderen en dieren even in een stilstaande auto zitten. Ook met een raampje open is het daar veel te warm.
* Als je wilt sporten, doe dit dan ’s ochtends vroeg. Er is dan iets minder luchtvervuiling en het is koeler dan  later op de dag.
* Werk je buiten, neem dan extra pauzes en zoek dan de schaduw op.
* Houd je woning koel met zonwering en door overdag ramen en deuren gesloten te houden.
* Zoek verkoeling aan water of neem regelmatig een verfrissende douche. Maar een te koude douche zorgt ervoor dat je poriën zich sluiten om warmteverlies te voorkomen.
* Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. Vooral ouderen vergeten vaak om voldoende te eten en te drinken, en koelen vaak hun huis onvoldoende in de koele uren van de dag.

Door: Nationale Onderwijsgids