In de kinderopvang dreigt het personeelstekort op te lopen tot 35.000

Kinderopvangbedrijven in het hele land kampen met grote personeelstekorten. Er zijn in totaal 4000 medewerkers te weinig en dat aantal dreigt nog op te lopen naar 35.000 in 2025. In dat jaar wordt de kinderopvang bijna volledig gratis. Dan zullen er nog veel meer ouders hun kind naar de opvang sturen. Dat meldt de NOS. 

Vanwege de personeelstekorten moesten opvangorganisaties de afgelopen weken zelfs contracten met ouders verbreken. Volgens Gjalt Jellesma van Boink gaat het in totaal om 400 contracten. “Je zit al met je kind in de kinderopvang en dan krijg je te horen dat het contract wordt opgezegd.  Dat is echt het meest lastige en meest vervelende wat een ouder kan overkomen.”

Wachtlijsten 

De personeelsproblemen begonnen in Utrecht en Amsterdam, maar inmiddels zijn ze verspreid over het hele land. Overal zijn ook wachtlijsten die wisselen van enkele maanden tot enkele jaren. Hierdoor staan kinderen vaak nog op de wachtlijst als ouders alweer aan het werk moeten. 

Lonen omhoog 

Vanwege de opstapeling van problemen stuurt de kinderopvangbranche deze week een brandbrief naar de minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. De branche komt daarbij met de allerbelangrijkste oplossing en dat is geld. De lonen van de medewerkers moeten omhoog.

Daarnaast wil de branche ook dat het aantrekkelijker wordt voor pedagogisch medewerkers om meer te gaan werken. Een kwart van het personeel wil dat nu ook wel, maar houdt daar nu niet voldoende geld aan over.

Kortere werkdagen 

Kortere werkdagen zou ook veel schelen, want nu is de kinderopvang vaak elf uur lang open terwijl ouders de kinderopvang vaak maar acht uur gebruiken. Als de opvang minder lang open is heb je ook minder medewerkers nodig. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk