Normal_alfabet__letters__kov__kinderopvang__taal

In vijf jaar tijd zijn er in Limburg 24,6 procent meer kinderopvanglocaties bij gekomen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In 2021 telde de provincie 923 kinderopvangplekken. Vijf jaar daarvoor waren dat er nog 741. Dit meldt 1Limburg. 

Op landelijk niveau steeg het aantal kinderopvangbedrijven iets minder hard. Landelijk was er een stijging van 20 procent: van 16.800 kinderdagverblijven en gastouders in 2017 naar 20.200 in 2021. In de provincies Groningen, Noord-Brabant en Overijssel kwamen er minder locaties bij dan elders. De stijging daar lag tussen de 12 en 15 procent.

Zzp'ers in de kinderopvang

Een deel van de groei is te verklaren door het aantal gastouders dat al in de kinderopvang werkte, maar zich pas in 2021 mocht inschrijven. Ook gingen volgens de Branche Vereniging Ondernemers Kinderopvang (BVOK) startten veel pedagogisch medewerkers als zzp’er.

De vraag naar meer kinderopvang blijft onverminderd groot, dus de verwachting is dat het aantal opvangplekken de komende tijd blijft toenemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky