Thema 10e editie Media Ukkie Dagen is ‘swipe, stap, sprong’

Met het thema ‘swipe, stap, sprong’ vraagt het Netwerk Mediawijsheid tijdens de Media Ukkie Dagen  van 25 maart tot en met 1 april aandacht voor het begeleiden van kinderen van 0 tot 6 jaar in de digitale wereld. Ruim 150 organisaties organiseren vanaf vrijdag allerlei activiteiten om ouders te helpen bij vraagstukken over het gebruik van media door jonge kinderen. Dit meldt PR van Boven namens het Netwerk Mediawijsheid. 

Kunnen kinderen alleen spelen met een tablet, smartphone of tv, of is het beter om dat als ouder samen met je kind te doen? Als ze het alleen kunnen, welke apps en sites zijn geschikt (swipe)? En hoe kun je er als ouder voor zorgen dat ze er iets van leren (stap) en het aansluit op de ontwikkeling van het kind (sprong)? Dit zijn een paar van de vragen die tijdens de Media Ukkie Dagen centraal staan.

Er zijn geen duidelijke richtlijnen over optimale schermtijden, maar wel is duidelijk dat een kind niet een hele dag door media opgeslokt moet worden. Gevarieerde activiteiten gedurende de dag zijn goed voor de ontwikkeling en gezondheid. Lichamelijke activiteiten als fietsen, rennen en klimmen zijn goed voor de motoriek en een gezond, actief lichaam. Tekenen, bouwen en lezen dragen bij aan de ontwikkeling van een kind. Hoe zorg je als ouder voor een goede balans? Het Netwerk Mediawijsheid geeft tips.

Ontdek de echte wereld

De wereld buiten het scherm om is het meest leerzaam voor jonge kinderen. Door bijvoorbeeld met vormen te spelen, leren ze wat rond en vierkant is. Door samen met iemand te spelen, leren ze gezichtsuitdrukkingen herkennen. Toch is een beeldscherm voor kinderen vanaf 3 jaar ook leerzaam en zijn er tegenwoordig allerlei apps en sites die daarin kunnen ondersteunen. Wil een kind bijvoorbeeld een speurtocht doen, dan is de app Troovie geschikt. Kinderen die geïnteresseerd zijn in de natuur, kunnen via beleefdelente.nl live meekijken in een vogelnest. Hutten leer je bouwen door samen naar handige YouTube-filmpjes te kijken, en via Mediasmarties kun je als ouder ontdekken hoe je samen kunt lezen, spelen, kijken en luisteren.

Afspraken over schermtijd

Met kinderen die iets ouder zijn, kunnen ouders afspraken maken over het schermtijden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld samen afspreken om tijdens het eten en in de slaapkamer geen schermen te gebruiken. Ouders die daar ondersteuning bij nodig hebben, kunnen apps als Screen Time Parental Control of de ST Kids app downloaden.

Vlak voor bedtijd is het goed voor het kind om geen digitale media te gebruiken. Door samen een boek te lezen of luisteren, of door naar een podcast voor kinderen te luisteren, komen ze beter tot rust.

Media Ukkie Dagen

De campagne Media Ukkie Dagen is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Het netwerk heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen, met speciale focus tijdens de Media Ukkie Dagen op jonge kinderen van 0 tot en met 6 jaar, hun ouders en professionele opvoeders.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky