Aangifte tegen BOOS en Tim Hofman vanwege uitzending toeslagenaffaire

De vakbond NCF doet aangifte tegen het BNNVARA-programma BOOS, bevestigt voorzitter Albert van der Smissen na berichtgeving van Trouw. Volgens de voorzitter worden "collega's die bij de belastingdienst werken bedreigd en geïntimideerd." Presentator Tim Hofman riep een paar dagen geleden mensen op om voor een uitzending over de toeslagenaffaire gegevens te delen van ambtenaren die zich hebben misdragen.

"Dat is verboden in Nederland", stelt de voorzitter van NCF, de vakbond voor medewerkers van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën. "Tim Hofman heeft namens BOOS de oproep gedaan om gegevens van belastingdienstambtenaren met hen te delen, zodat deze mensen ́'terecht kunnen worden gesteld' voor de toeslagenaffaire, om zo maar even te zeggen. Mensen die in loondienst zijn en hun werk doen", zegt Van der Smissen.

Persoonsgegevens 

"Het Openbaar Ministerie heeft een tijdje geleden al gezegd dat de zaak wordt geseponeerd, want er zijn geen strafbare feiten gepleegd. En dan doet hij de oproep die persoonsgegevens te delen." Volgens de voorzitter van de bond mag dat niet zomaar. "Net zoals je in Nederland niet de gegevens van de politie in privé mag opvragen, vinden wij ook dat dat nu niet kan."

Betrokken ambtenaren 

BNNVARA laat in een reactie weten dat "BOOS al enige tijd bezig is met een onderzoek naar de belastingdienst en ambtenaren die regels zouden hebben overtreden. De redactie heeft stukken ingezien waaruit blijkt dat er ambtenaren zijn die regels overtreden hebben en buiten het protocol gewerkt hebben. Onze vraag is: hoe is de belastingdienst omgegaan met deze mensen?"

Hofman en zijn team willen weten of hier consequenties aan verbonden zijn en op welke posities deze mensen nu zitten. Volgens BNNVARA heeft de vakbond de oproep van Hofman "verkeerd geïnterpreteerd en doet het nu voorkomen alsof wij een lijst van alle betrokken ambtenaren naar buiten willen brengen en erop uit zijn om ‘personen te beschadigen’. Dat is niet het geval. Het noemen van namen zal alleen gebeuren als daarvoor voldoende aanleiding is en dit ook journalistiek verantwoord is."

The Voice of Holland 

Het programma BOOS baarde een paar weken geleden opzien met een aflevering over seksueel wangedrag bij de RTL-talentenjacht The Voice of Holland. Aan dit programma hadden Hofman en zijn team bijna een jaar gewerkt. Inmiddels liggen er meerdere aangiften tegen meerdere juryleden en de orkestleider van The Voice. RTL heeft de show voor onbepaalde tijd stopgezet.

Door: ANP