MomS-site biedt steun aan vrouwen met kind geboren uit seksueel geweld

Om passende ondersteuning te bieden aan moeders met een kind geboren uit seksueel geweld, deze kinderen en hulpverleners, heeft het Psychotraumacentrum Zuid Nederland de website www.moms.nl gelanceerd. De website informeert, versterkt de veerkracht van moeders en kinderen en wijst hen de weg naar passende hulp. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

Een dergelijke website die naast informatie, voorlichting en uitleg ook preventieve zorg op een toegankelijke en empathische manier biedt, was er tot nu toe niet.

Professionals van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland ontwikkelden in samenwerking met ervaringsdeskundigen en het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit de website en het preventieve zorgaanbod. “Wat ik hoop voor deze moeders is dat zij een professional tegenkomen die tijdens de zwangerschap al vraagt naar de oorsprong van het kind en de betekenis daarvan. Dat moeders en kinderen de ruimte krijgen alles te bespreken wat er in hen omgaat en dat zij vanaf het allereerste begin gesteund worden in het ontwikkelen van hun relatie”, aldus Elisa van Ee, klinisch psycholoog, bijzonder hoogleraar en hoofdopleider.

Moederschap ontstaan uit seksueel geweld is psychisch zwaar

Naar schatting wordt 1 op de 20 vrouwen zwanger na verkrachting. Een deel van deze vrouwen houdt, om verschillende redenen, van het kind. Deze moeders en hun kinderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige psychische problemen. Onderzoek laat zien dat deze moeders pas laat, of niet, de juiste zorg krijgen. Zij weten vaak niet waar zij met hun problemen terechtkunnen. Het bespreken van het moederschap ontstaan uit seksueel geweld is mogelijk nog moeilijker, omdat er een taboe op rust. “Deze moeders en hun kinderen hebben een hoog risico op het ontwikkelen van problemen, zoals hechtingsproblematiek binnen de moeder-kindrelatie, gedragsproblematiek, depressie en angstklachten”, zegt Van Ee. Hulpverleners hebben daarnaast vaak een vermoeden dat er iets speelt, maar vinden het moeilijk om ernaar te vragen.

Ontwikkeling MomS-website

Op de MomS-website staan ook verhalen van lotgenoten, oefeningen, adviezen en adressen waar moeders met een kind geboren uit seksueel geweld hulp kunnen krijgen. Er is een ingang voor moeders, kinderen en hulpverleners. De informatie van MomS is ontwikkeld op basis van (literatuur)onderzoek en interviews met verloskundigen, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. De resultaten hiervan werden  besproken in een focusgroep van experts en vervolgens vertaald naar toegankelijke informatie voor de website.

Door: Nationale Onderwijsgids