Normal_kov_kinderopvang_buiten_spelen

Van 10 tot en met 28 januari organiseren IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisaties Humankind de campagne ‘Hartje Winter’. Meer dan 3.700 kinderopvangcentra doen mee met de campagne om buiten spelen in de winter te promoten. Volgens de organisatoren spelen kinderen in de koude maanden maar 8 uur per week buiten. Dit meldt IVN Natuureducatie. 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat buiten spelen de motoriek van kinderen bevordert, net als de concentratie en gezondheid. Toch spelen steeds minder kinderen buiten. Kantar Public stelt zelfs dat 15 procent van de kinderen nooit buiten speelt en onderzoek van het Mulier Instituut laat zien dat in de winter 50 procent minder wordt buiten gespeeld.

Hartje Winter

Het buitenspeelprogramma Hartje Winter moet daar verandering in brengen. Met allerlei activiteiten en spelletjes, worden kinderen gestimuleerd om ook buiten te spelen als het koud is. De pilot vond plaats op de locaties van Humankind en omdat het zo’n groot succes bleek, kunnen nu alle kinderdagverblijven en bso’s gebruikmaken van het programma.

Door: Nationale Onderwijsgids