Van specifieke groep toeslagenouders minder schulden teruggevorderd

Voor een groep gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagenaffaire wordt het bedrag dat ze terug moeten betalen verlaagd. Het gaat dan om de schulden bij de overheid die dit jaar zijn ontstaan. Het zou om een specifieke groep van zo’n 800 ouders gaan, dat schrijft demissionair staatssecretaris Wiersma aan de Tweede Kamer. Hij heeft het UWV al toestemming gegeven om de regels voor die ouders wat te verruimen. Dit meldt de NOS.

Vanwege de hersteloperatie voor gedupeerde ouders zijn de schulden aan de overheid al vóór 2021 al kwijtgescholden. En de terugvordering van de schulden die dit jaar zijn ontstaan zijn ‘gepauzeerd’. Daardoor kunnen betrokkenen hun schulden niet afbetalen. Als ze dat volgend jaar moeten doen kan dat belastingtechnisch slecht uitpakken. Dan zouden de ouders meer moeten terugbetalen dan als ze dit jaar al hun schulden hadden afgelost. 

Eenmalige maatregel 

Wiersma geeft wel aan dat de maatregel voor deze groep eenmalig is. De staatssecretaris geeft toe dat het systeem erg ingewikkeld is en hij gaat bekijken of hij met een structurele oplossing kan komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids