Gedupeerden toeslagenaffaire lopen 'Mars met de Moeders' door Rotterdam

Tussen de honderd en tweehonderd gedupeerden van de toeslagenaffaire en medestanders zijn in Rotterdam begonnen aan de ‘Mars met de Moeders’. Ze stellen dat de problemen voor de slachtoffers nog lang niet zijn opgelost. Er zou nog geen sprake zijn van schade- en eerherstel.

Met spandoeken en borden met daarop ‘Ik ben meer dan mijn achternaam’ en ‘Einde toeslagenschandaal nu’ gaat de stoet door de Rotterdamse straten. Ook Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (onafhankelijk), Renske Leijten (SP) en Farid Azarkan (DENK) zijn er. Die eerste twee speelden politiek gezien een belangrijke rol in het bespreken en openbaar maken van de toeslagenaffaire.

Precies twee jaar geleden

De tocht leidt hen van het stadhuis in Rotterdam naar het kantoor van de Belastingdienst in de Maasstad. De plek en datum zijn bewust gekozen. Het is precies twee jaar geleden dat enkele moeders samen met SP’er Leijten naar de Belastingdienst in Rotterdam gingen om de kwestie aan te kaarten, waarna de affaire aan het licht kwam. Ze lopen diezelfde route nu opnieuw, omdat de kwestie nog niet is opgelost.

Onterecht als fraudeur bestempeld 

In die toeslagenaffaire zijn duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur bestempeld en zo in de schulden gestort. Ruim 1100 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire werden tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst. Veel ouders raakten ook psychisch in de knel door de schulden.

Allesbehalve soepel

Eind vorig jaar besloot het kabinet al dat alle gedupeerde ouders in ieder geval 30.000 euro ontvangen en eventuele verdere schade ook vergoed krijgen. Bovendien worden zij verlost van hun schulden, zodat zij met een schone lei kunnen beginnen. Maar die operatie verloopt nog allesbehalve soepel. Nog maar een zeer klein deel van alle dossiers is volledig afgehandeld.

Door: ANP