Afhandeling toeslagenaffaire gaat trager dan verwacht

Slachtoffers van de toeslagenaffaire wachten nog steeds op een volledige beoordeling en compensatie. In totaal hebben nu zo’n 4000 gedupeerden zo’n beoordeling gehad, maar dat zijn er veel minder dan gepland. De afhandeling verloopt veel trager dan dat de bedoeling is. Dit meldt RTL Nieuws.

Voor de zomer benoemde staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) al dat het tijd kost om alle individuele gevallen te beoordelen. Het zou waarschijnlijk niet gaan lukken om alle 8000 dossiers helemaal af te ronden. Tijdens het debat van de Algemene Beschouwingen vorige week wilde demissionair premier Mark Rutte niet zeggen hoe lang alles precies gaat duren.

Compensatie

Iedereen die erkend is als gedupeerde van de toeslagenaffaire krijgt ter compensatie een bedrag van 30.000 euro. Wie meer dan 30.000 euro aan toeslagen onterecht moest terugbetalen kan een integrale beoordeling van het dossier ontvangen.

Commissie Werkelijke Schade

Als je zaak eenmaal volledig is beoordeeld dan kan je nog naar de Commissie Werkelijke Schade (CWS) stappen. Zij kijken dan of er een extra vergoeding is voor vervolgkosten omdat je je baan of huis bent kwijtgeraakt, je je opleiding niet hebt kunnen afronden of omdat je psychische klachten hebt opgelopen.

Enkele weken geleden werd al bekend dat de zaken zich opstapelen en dat het met het huidige tempo nog jaren gaat duren voordat iedereen zich bij de CWS meldt opheldering heeft gehad over zijn of haar dossier.

Door: Nationale Onderwijsgids