Te weinig personeel: sommige kinderopvangorganisaties gesloten

Kinderopvangorganisaties door het hele land trekken aan de bel. Ze hebben te weinig personeel om alle kinderen op te kunnen vangen. Morgen, donderdag 30 september, wordt een eerste groep bij organisatie TintelTuin naar huis gestuurd. Dit meldt RTL Nieuws.

Bij kinderopvangorganisatie TintelTuin hebben aardig wat medewerkers last van long-covid. Medewerkers zitten ziek thuis of kunnen minder werken en daardoor is er sprake van een personeelstekort. 

Er is niet zomaar een oplossing gevonden om meer personeel binnen de kinderopvang te krijgen. Het personeelstekort speelt ook in de zorg, het onderwijs en de jeugdzorg. 

Huidige regels

Volgens Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang zou het al een stuk schelen als de huidige regels versoepeld worden. De regel is nu dat als er drie baby’s zijn er ook één medewerker moet zijn. “Als je dan per negen baby’s twee medewerkers kan inzetten plus nog iemand die iets lager is opgeleid, dan heb je alweer wat handen vrij.”

Sluiting voorkomen

TintelTuin schrijft in een mail naar alle ouders dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen. “Meld het op tijd af als je kind niet naar de opvang komt. Soms kan één kind minder al het verschil maken in de benodigde inzet van het aantal medewerkers en daarmee een sluiting van een groep voorkomen.”

Door: Nationale Onderwijsgids