Stijn Bouma wil documentaire over toeslagenaffaire aan alle politici laten zien

Regisseur Stijn Bouma en omroep BNNVARA willen op korte termijn een vertoning van de documentaire Alleen tegen de staat organiseren voor Haagse politici en kabinetsleden. Dat laten zij woensdag weten nadat de film, waarin gedupeerden van de toeslagenaffaire hun verhalen delen, woensdag genoemd werd in de Algemene Beschouwingen.

Waarnemend fractievoorzitter Sophie Hermans en CDA-leider Wopke Hoekstra lieten woensdag weten de film niet gezien te hebben. SP-leider Lilian Marijnissen vroeg dit aan Hermans tijdens het debat. Het kabinet Rutte viel bijna een jaar geleden over de toeslagenaffaire. De meeste gedupeerde ouders zijn ondanks diverse beloftes nog steeds niet gecompenseerd door het demissionaire kabinet.

Film in Den Haag vertonen

"We vinden het op z’n zachtst gezegd opmerkelijk dat niet alle ministers van dit demissionaire kabinet de documentaire hebben gezien", zegt regisseur Stijn Bouma namens de makers. "Het lijkt ons van groot belang dat alle politici in Den Haag de verhalen van deze vrouwen horen. Het maakt invoelbaar hoe groot het leed is dat deze hen, en al die andere gedupeerden, is aangedaan. Daarom staan wij vierkant achter het voorstel van de SP om de film op korte termijn in Den Haag te vertonen voor alle politici."

Impact van de affaire

Stijn Bouma laat in Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Ze doen als eerste slachtoffers uitgebreid voor de camera hun verhaal en duiden wat de impact van de affaire op hun levens was. Veel kijkers en tv-recensenten merkten op dat het goed zou zijn als alle politici de film zouden zien.

Pieter Omtzigt, een van de twee parlementariërs die de zaak in de Kamer aanhangig maakte, prees de film al eerder nadat hij hem in een voorpremière had gezien. Alleen tegen de staat is terug te kijken op NPO Start.

Door: ANP