Zo'n 3000 medewerkers kinderdagverblijven naar demonstratie

Ongeveer 3000 medewerkers van kinderdagverblijven demonstreerden donderdag in Nieuwegein omdat werkgeverskoepels in hun ogen geen goede cao-afspraken willen maken. "Er komen zelfs nu nog bussen binnen want er was blijkbaar file. We hadden gehoopt op 2500 mensen maar er komen ook niet-leden bij", zei een woordvoerster van FNV.

Behalve de demonstratie werd er donderdag ook bij honderden kinderopvanglocaties verspreid over het land gestaakt. Het gaat om de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector.
 
"Wat wij vooral willen is dat er op korte termijn afspraken gemaakt worden om de werkdruk te verlagen en dat er aanpassingen in de cao worden gemaakt", aldus de vakbondsvrouw.
 

Nieuwe cao

De brancheverenigingen voor de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) bereikten onlangs een akkoord met vakbond CNV over een nieuwe cao. FNV is daar boos over. Volgens de bond kijken de werkgevers naar Den Haag om de problemen op te lossen waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn.
 
Vorige week donderdag trapten ruim 500 medewerkers uit Noord-Holland en het zuiden van Flevoland af met een eerste regionale staking.
 
Door: ANP