FNV schaalt op naar landelijke stakingsdag in de kinderopvang op 8 juli

De eerste stakingsdag van medewerkers in de kinderopvang uit Noord-Holland en het zuiden van Flevoland gaat door op 1 juli in Amsterdam. Een week later, op 8 juli volgt direct een landelijke stakingsdag in Utrecht. Reden is dat CNV Zorg & Welzijn de cao Kinderopvang gisteren heeft getekend. Dit meldt FNV.

De FNV-leden werkzaam in de kinderopvang zijn woest op het slechte cao-akkoord dat gisteren is getekend met kleinere vakbond CNV, schrijft FNV. Hierin staan geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op korte termijn. Ze willen daarom na 1 juli direct opschalen naar een landelijke stakingsdag in plaats van de eerder aangekondigde estafettestakingen.
 
De overige stakingsdagen in de andere provincies komen hierdoor te vervallen. Medewerkers uit de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie (vve) die zich daar al voor hadden ingeschreven, kunnen nu meedoen aan de landelijke stakingsdag op 8 juli. Medewerkers die nog mee willen doen aan de staking, kunnen zich nog tot en met 28 juni inschrijven, ongeacht of zij lid zijn van de FNV.   
 
Debbie van Leiden, FNV-bestuurder cao Kinderopvang: "Een cao met een loonsverhoging van 3 procent klinkt mooi, maar de voornaamste reden waarom er gestaakt wordt, is omdat er in het ondertekende cao-akkoord geen oplossingen staan voor de werkdruk op korte termijn. Er wordt alleen verwezen naar lange termijn oplossingen vanuit de politiek. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kunnen worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag. Deze zijn in de cao geregeld en daar zijn en blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor. Zij moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en het niet afschuiven op Den Haag en gaan zitten afwachten. De FNV laat zich niet voor het karretje van de werkgevers spannen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids