Kabinet doet aangifte wegens lekken toeslagennotulen ministerraad

Het kabinet gaat aangifte doen voor het lekken van de notulen van de ministerraad. Deze notulen zijn staatsgeheim van de categorie Zeer Geheim. Het kabinet keurt het lekken "ten zeerste" af, schrijft demissionair premier Mark Rutte aan de Tweede Kamer.

Het gaat om onthullingen van RTL Nieuws dat er in de ministerraad doelbewust is afgesproken om bepaalde informatie achter te houden voor de Tweede Kamer. In een brief aan de Kamer wijst Rutte naar het voormalige beleid "dat documenten die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad, in beginsel niet werden verstrekt aan de Tweede Kamer".
 

Rutte-doctrine

Dit is mede naar aanleiding van de verhoren van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire de 'Rutte-doctrine' gaan heten, en is na het vallen van het kabinet aangepast. Maar destijds gold die beperking nog.
 

Brongeheim

De hoofdredactie van RTL Nieuws laat weten dat RTL Nieuws kennis heeft genomen van het besluit van het kabinet om aangifte te doen "van het mogelijk delen van staatsgeheimen en geheime stukken", valt te lezen op de website. "Mocht het aan de orde zijn, dan zullen we vanuit RTL Nieuws een beroep doen op het brongeheim."
 
Door: ANP