Kinderopvang is voor alle kinderen tot twaalf jaar belangrijk

In een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer hebben verschillende organisaties laten weten dat kinderopvang voor álle kinderen tot en met twaalf jaar belangrijk is. De brief is een reactie op de Scenariostudie Vormgeving Kindvoorzieningen (SVK) die het kabinet eind vorig jaar aan de Tweede Kamer aanbood. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

In de brief reageren de branchepartijen in de kinderopvang, de PO-Raad, het LKCA, NOC*NSF en Sociaal Werk Nederland op de SVK, waarin het kabinet met vier scenario’s voor een herinrichting van de kinderopvang in Nederland kwam. De organisaties zijn blij met het rapport aangezien het kabinet daarmee de basis legt voor een open gesprek over de inrichting van de kinderopvang. Wel willen de organisaties dat een aantal aspecten expliciet meegenomen worden bij een nieuwe vormgeving.

Kansengelijkheid

De organisaties willen dat álle kinderen tot en met twaalf jaar worden meegenomen in het herontwerp omdat elk kind maximale ontwikkelkansen verdient. De kansengelijkheid wordt vergroot als er voor elk kind een passend aanbod is.

Daarnaast willen de organisaties jonge gezinnen ontzorgen door middel van een goede samenwerking tussen kinderopvang, school, sociaal werk, jeugd- en sportvoorzieningen en gemeenten. Ook moet het kostensysteem van kinderopvang in een herontwerp voor alle ouders te begrijpen zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids