Noodverordening Den Bosch vanwege rellen: kindcentrum en scholen ontruimd

Burgemeester Jack Mikkers heeft dinsdag voor grote delen van Den Bosch een noodverordening ingesteld. De maatregel gaat per direct in. Hij besloot daartoe na oproepen tot gewelddadige rellen. Kindcentrum De Ontdekking roept ouders daarom rond de middag op hun kind af te komen halen. "Vanwege de rellen en plunderingen van gisterenavond maken wij ons grote zorgen."

Kindcentrum De Ontdekking bij winkelcentrum De Helftheuvel heeft ouders rond de middag opgeroepen hun kind af te komen halen. "Wij ontvangen signalen dat er rond 14.00 uur mensen zich gaan verzamelen bij de Helftheuvelpassage vanwege onvrede over alle coronamaatregelen", meldt de school op twitter. "Vanwege de rellen en plunderingen van gisterenavond maken wij ons grote zorgen. Wij vragen u, indien mogelijk, uw kind zo snel mogelijk op te komen halen."
 

Helicon MBO

Volgens het Brabants Dagblad is winkelcentrum de Helftheuvel ontruimd. Ook de school Helicon MBO zou ontruimd zijn. In Rosmalen worden winkels dichtgetimmerd. Politie en gemeente konden dat nog niet bevestigen.
 

Actief oproepen

De politie houdt volgens Mikkers rekening met nieuwe rellen na de plunderingen en vernielingen maandagavond. "We zien dat personen actief oproepen zich te verzamelen en oproepen tot geweldgebruik", zo schrijft Mikkers. "De politie heeft signalen dat deze mensen zich willen keren tegen politie, handhavers en hulpverleners. Ook wijzen de signalen op het willen verstoren van de openbare orde. Uit voorzorg neemt de gemeente daarom nu deze maatregel."
 
De noodverordening stelt de politie in staat de toegangswegen te controleren. Wie niet per se in het aangewezen gebied moet zijn, kan worden teruggestuurd. Ook samenscholingen zijn verboden. Datzelfde geldt voor vuurwerk en voorwerpen die als wapen kunnen worden gebruikt.
 
Door: ANP