Raad van State: kinderopvang mag vaccinatie verplichten

De Raad van State heeft geoordeeld dat kinderopvangorganisaties vaccinatie verplicht mogen stellen als voorwaarde voor ouders om hun kind naar de kinderopvang te mogen brengen. Deze verplichting zou kunnen helpen als de vaccinatiegraad onder de kritische grens terechtkomt. Dat zegt de Raad van State in een advies aan het kabinet. Dit meldt Kinderopvang Totaal.

De Raad van State geeft wel aan de vaccinatieplicht als laatste redmiddel te zien, voor als andere mogelijke oplossingen niet hebben geholpen om de vaccinatiegraad op een aanvaardbaar niveau te krijgen. Ook maakt de Raad duidelijk dat dit niet gaat om een algehele vaccinatieplicht. Ouders kunnen nog steeds besluiten om hun kinderen niet te laten inenten, maar dan kunnen ze niet meer terecht bij de kinderopvang. Daarnaast vindt de Raad het verstandig om de plicht alleen in te stellen voor de vaccinatie voor mazelen, dat één van de meest besmettelijke infectieziekten is.

Initiatiefwet

Het kabinet heeft aangegeven niet direct over te gaan tot het nemen van maatregelen, deels vanwege de drukte rondom het coronavirus. Wel is er in februari al een initiatiefwet van D66 goedgekeurd door de Tweede Kamer. Deze wet zou kinderopvangorganisaties de mogelijkheid bieden om vaccinaties te verplichten. De Eerste Kamer heeft de wet momenteel in behandeling en de verwachting is dat het advies van de Raad van State daarin een grote rol zal spelen.

Door: Nationale Onderwijsgids