Minder kinderen met buikgriep en oorontsteking tijdens lockdown
Nadat de scholen en kinderopvangcentra sloten door corona, zag onderzoeksinstituut Nivel dat er flink minder kinderen tussen de 0 en 4 jaar bij de huisarts kwamen met veelvoorkomende infecties als buikgriep of middenoorontsteking. Er trad binnen twee weken al een halvering van het aantal patiëntjes bij de huisarts op. Dit meldt de Volkskrant. 
 
De buikgriep en middenoorontsteking zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich via lichamelijk contact. Kinderen die samen spelen op het schoolplein of het kinderdagverblijf nemen deze infectieziekten snel van elkaar over.
 

Kinderen komen minder bij elkaar

Kinderartsen zijn niet verbaasd over de uitkomsten van het Nivel-onderzoek. “Kinderen komen minder bij elkaar”, is de logische conclusie van kinderarts Gertjan Driessen. Nu de scholen weer open zijn, stijgt het aantal kindjes met buikgriep of middenoorontsteking langzaam. Maar mogelijk blijven de cijfers voorlopig lager dan gemiddeld. “Ouders zijn ook onderdeel van de infectieketens bij deze virussen. Als zij minder contact hebben met mensen buiten hun gezin, onderbreken ze de keten.” Driessen vermoedt dat zolang volwassenen afstand blijven houden en de hygiënemaatregelen goed in acht worden genomen, het aantal zieke kindjes niet snel oploopt.
 
Door: Nationale Onderwijsgids