'Als je van elkaar houdt, moet je afstand houden', leert Schooltv jonge kinderen

Professionals maken zich zorgen over de impact van een video op jonge kinderen die Schooltv onlangs heeft gedeeld. In deze video wordt uitgelegd aan kinderen dat je afstand moeten houden als je van elkaar houdt. Pedagoog Bas Levering van de Universiteit Utrecht vindt het “een heel raar verhaal”. Dit meldt RTL Nieuws.

De hoofdboodschap van deze video klopt niet, vindt Levering. Het gaat om een video van Tonky en Jack voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar oud. Hierin wordt door middel van een liedje gezegd dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden, omdat je van elkaar houdt. Maar juist voor kinderen geldt die anderhalve meter afstand niet, zegt Levering. “Afstand houden hoeft niet en als je van elkaar houdt, houd je geen 1,5 meter afstand. Ik vind het eigenlijk een heel raar geval." 
 
Kindertherapeut Chiara van der Linden gaat nog een stapje verder. Zij noemt de video zelfs schadelijk. "We maken kinderen onnodig bang, want zij hebben niets met die afstand te maken. In feite zeg je: als je te dichtbij je papa of mama komt, houd je niet van hem of haar." Terwijl aanraking een van de eerste levensbehoeftes is. Van der Linden zegt dat zij in haar praktijk hele angstige kinderen ziet die bang zijn om naar vrienden of familie te gaan. Ze is dan ook bang voor het effect op lange termijn. "Je kunt kinderen een angststoornis aanpraten. Dan krijg je later volwassenen die een blokkade oplopen in sociaal contact en problemen krijgen bij het aangaan van relaties."
 
Omroep NTR geeft aan dat Schooltv het filmpje wil gebruiken om op een speelse manier te laten zien wat anderhalve meter nou precies betekent in de praktijk. “Ouders en docenten kunnen de video gebruiken om de wereld van nu beter te leren begrijpen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids