Ook medewerkers SWKGroep voeren actie voor eerlijkere overgangsregeling cao

Pedagogisch medewerkers van meerdere locaties van de SWKGroep in de Rotterdamse regio, georganiseerd in FNV Zorg & Welzijn hebben maandag 20 juli een brandbrief aan Annemiek de Jong, directeur kinderopvang bij de SWKGroep, overhandigd. Dit meldt FNV.

“Ze zijn boos omdat ze zich totaal niet gehoord of betrokken voelen bij de overgang van de cao Sociaal Werk naar de cao Kinderopvang”, zegt Sabrina Sanches, onderhandelaar van FNV Zorg & Welzijn. “Ze eisen daarom zo snel mogelijk een gesprek met De Jong, waarin ze duidelijk willen maken dat de juiste inschaling moet worden toegepast. Nu worden er in sneltreinvaart keuzes gemaakt en als voldongen feiten gepresenteerd. Werknemers worden nu lager ingeschaald dan bij andere vergelijkbare kinderopvangorganisaties.”
 

Overgang naar cao Kinderopvang

Per 1 augustus 2020 hebben alle kinderen in Nederland vóór hun vierde levensjaar recht op 960 uur peuteropvang. Nu geldt er nog geen wettelijk aantal uren. Deze aanpassing zorgt er ook voor dat alle medewerkers van peuterspeelzalen, die onder de cao Sociaal Werk vielen, per 1 augustus onder de cao Kinderopvang komen te vallen. Voor deze cao-harmonisatie hebben werkgevers en vakbonden een akkoord gesloten over een overgangsregeling, zodat de rechten van de werknemers zoveel mogelijk hetzelfde blijven.
 
Pedagogisch medewerkers van Stichting Groeibriljant, onderdeel van de SWKGroep, hebben al vaker tegen de directie gezegd dat ze na overgang van de cao in schaal 7 behoren en niet in schaal 6, waar ze nu in geplaatst lijken te worden. Voor de pedagogisch coaches geldt schaal 9 in plaats van schaal 8. Sanches: “Zonder goede onderbouwing en een toelichting naar de medewerkers zijn deze besluiten over de salarisschalen in sneltreinvaart gemaakt en als voldongen feiten gepresenteerd. De medewerkers voelen zich niet gewaardeerd en niet serieus genomen en eisen nu een gesprek over de juiste inschaling.”
 
Afgelopen donderdag voerden pedagogisch medewerkers van peuterspeelzaal Spelenderwijs in de omgeving Utrecht ook al actie over het niet juist toepassen van de overgangsregeling tussen beide cao’s. Daar heeft de raad van bestuur na de actie aangegeven met de werknemers in gesprek te gaan.
 
Uiteraard wordt bij de actie rekening gehouden met de RIVM-richtlijnen inzake de coronamaatregelen. Naast een aantal aanwezige medewerkers, zullen collega’s via een livestream meekijken.
 
Door: Nationale Onderwijsgids