Normal_docent_les

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: mogelijk te weinig stageplekken voor aankomend verpleegkundigen, Utrecht waarschuwt vakantiegangers voor thuisblijven na vakantie als school weer is begonnen en Belastingdienst flink op de vingers getikt door Autoriteit Persoonsgegevens. 

Maandag: Save the Children roept Nederlandse regering op te investeren in onderwijs

Save the Children Nederland roept de Nederlandse regering en donoren op dringend te investeren in onderwijs nu scholen wereldwijd, na maanden van sluiting, weer langzaam hun deuren openen. Daar waar scholen niet open gaan, zijn dringende investeringen nodig voor afstandsonderwijs. De ongekende mondiale onderwijscrisis raakt vluchtelingenkinderen en kinderen met een beperking.

Dinsdag: stages voor nieuwe studenten hbo-v in gevaar door corona

Hoewel hogescholen blij zijn dat het aantal aanmeldingen voor de studie hbo verpleegkunde is toegenomen, maken ze zich wel zorgen over het aantal beschikbare stageplaatsen. Ziekenhuizen twijfelen over het aannemen van stagiaires, omdat ze niet weten of ze door corona voldoend begeleiding kunnen bieden. Ziekenhuispersoneel heeft nu ruimte nodig om te herstellen en straks wellicht ruimte nodig om een tweede golf aan te kunnen.

Woensdag: Utrecht waarschuwt: quarantaine komend schooljaar na vakantie is spijbelen

Utrechters die deze vakantieperiode hun leerplichtige kinderen meenemen naar een risicogebied, mogen bij thuiskomst hun kinderen niet van school houden. Het verzuim wordt dan aangemerkt als spijbelen. Ouders van kinderen op Utrechtse scholen hebben een brief ontvangen waarin zij worden gevraagd in hun vakantieplannen rekening te houden met de thuisisolatie.

Donderdag: kind van Turkse ouders haalt minst vaak prik tegen meningokokken

De deelname aan de vaccinatie tegen meningokokkenziekte onder tieners geboren tussen mei en december 2004 was hoog (88 procent). Onder kinderen met ouders geboren in Marokko of Turkije was de deelname echter lager. Onder tieners waarvan één of beide ouders niet in Nederland werden geboren, leverde de tweede uitnodiging een extra deelname op van 6 procent tot 11 procent. 1 procent, terwijl dit onder tieners waarvan beide ouders in Nederland werden geboren 4 procent was. De tweede uitnodiging was daarmee belangrijk om tieners waarvan één of beide ouders niet in Nederland werden geboren alsnog te bereiken.

Vrijdag: ‘Fiscus overtrad wet met verwerking (dubbele) nationaliteit’

De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft jarenlang de wet overtreden doordat ze gegevens over een (dubbele) nationaliteit van de aanvragers van kinderopvangtoeslag gebruikte. Deze verwerkingen waren "onrechtmatig, discriminerend en daarmee onbehoorlijk", stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een onderzoek naar etnisch profileren door de Belastingdienst. Het gaat volgens de privacywaakhond om zware overtredingen van de privacywet. 

Door: Nationale Onderwijsgids