Normal_smog

Van woensdag 24 juni tot en met vrijdag 26 juni is er in Nederland kans op smog door ozon. Op woensdag en donderdag wordt er vooral in het zuiden van het land smog verwacht. Op vrijdag is kans op smog in geheel Nederland. Naar verwachting is de luchtkwaliteit dan slecht. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Kinderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog en daar kunnen ouders, kinderopvangverblijven en scholen nu rekening mee houden. Dit meldt RIVM. 

Het advies op de genoemde dagen geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Naast kinderen zijn ook mensen met luchtwegaandoeningen en ouderen relatief vaak gevoelig voor smog. Wie klachten heeft, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts of GGD.

Door: Nationale Onderwijsgids