Verschillende meningen over samenwerking scholen en kinderopvang

Op 11 mei gaan de basisscholen en de kinderopvang weer open. Hierover bestaan verschillende meningen. Zo laten de PO-Raad en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) weten dat de meeste schoolleiders tevreden zijn over de samenwerking tussen hun school en de buitenschoolse opvang. Uit een gezamenlijk statement van de Brancheorganisatie Kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) komt echter een ander beeld naar voren. Zij laten weten dat de samenwerking juist stroef verloopt. Dit meldt VOS/ABB.

De PO-Raad en de AVS hielden een peiling onder meer dan 1000 schoolleiders over de heropening van de basisscholen na de sluiting door de coronacrisis. Hieruit kwam naar voren dat de meeste schoolleiders positief zijn over de samenwerking en dat er voor de meivakantie al veel gesprekken plaats hebben gevonden tussen de scholen en de kinderopvang. 
 
In het gemeenschappelijke statement staat echter dat veel scholen zich niet houden aan het protocol voor de herstart van het basisonderwijs, waarin staat dat scholen eerst voor de helft van de tijd onderwijs op locatie gaan verzorgen op basis van hele dagen, en niet op basis van halve dagen. In het statement staat dat veel scholen toch halve dagen les gaan geven aan kinderen, zonder overleg met de kinderopvang.
 
Door: Nationale Onderwijsgids