Gaan basisscholen na meivakantie weer open? OMT ziet weinig extra opnames IC

Het lijkt erop dat het coronavirus geen vergaande gevolgen heeft op basisscholen en kinderdagverblijven. Wel treden er meer besmettingen op onder leerlingen en ouders, maar de intensive care wordt daar nauwelijks meer door belast, aldus het Outbreak Management Team (OMT). Volgens het AD is het daardoor goed mogelijk dat basisscholen na de meivakantie weer open kunnen. Voor middelbare scholen is het een ander verhaal. Dit meldt het AD.

Het OMT schreef deze week aan het kabinet dat uit hun modellen blijkt dat het coronavirus minder vergaande gevolgen heeft op basisscholen en kinderdagverblijven. Wel treden er meer besmettingen op onder leerlingen en ouders, maar de intensive care wordt daar nauwelijks meer door belast.
 
Middelbare scholen zijn kwetsbaarder, vooral omdat leerlingen en docenten uit een groter regionaal gebied komen en dus meer bij kunnen dragen “aan mogelijke bovenregionale verspreiding van het virus”, aldus het OMT. Het is hierdoor dus goed mogelijk dat basisscholen na de meivakantie weer open kunnen, maar dat middelbare scholen voorlopig nog in lockdown blijven.
 
Voordat het OMT met een definitief advies komt over de scholen, wacht het nog onder andere op de uitkomsten van het onderzoek van RIVM. Die is bezig met een onderzoek onder uiteindelijk 100 gezinnen om te kijken naar de manier waarop eventueel besmette kinderen het coronavirus overdragen op volwassenen. Ook minister Slob had al eerder aangegeven dat eerst de resultaten van dit onderzoek bekend moeten zijn voordat besloten kon worden of de scholen weer open konden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids