Kinderen prikkelbaar en minder geconcentreerd: de zomertijd is weer ingegaan

In de nacht van zaterdag op zondag ging de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar - klok vóóruit. Dit meldt ANP.

Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Door de zomertijd kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag allemaal een uurtje minder slapen, is het 's ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting.

Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok. Bij de een duurt die ontregeling langer dan bij de ander. Kinderen zijn er niet per se slaperiger door, maar ze zijn prikkelbaarder en minder geconcentreerd. Jonge kinderen en baby’s huilen meer. Kinderen hebben niet alleen op zondag last van de overgang, maar ook maandag blijft pittig. Vooral ‘s ochtends hebben kinderen er last van.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Door: Nationale Onderwijsgids