Belastingdienst, toeslagenaffaire, kinderopvangtoeslag

De sturing van de Belastingdienst gaat veranderen. De onderdelen Toeslagen en Douane worden ontvlochten van de rest van de Belastingdienst en krijgen elk een eigen directeur. De huidige directeur-generaal Jaap Uijlenbroek verlaat de belastingdienst, in de nasleep van de toeslagenaffaire. Dit melden Rijksoverheid en RTL Nieuws.

Douane en Toeslagen zijn onderdelen van de Belastingdienst die ontvlochten gaan worden, om deze op termijn als zelfstandige onderdelen te plaatsen binnen het ministerie van Financiën. Er worden drie nieuwe directeuren-generaal aangesteld voor Toeslagen, de Douane, en de Belastingdienst (incl. FIOD). Zij zullen samen de verdere ontvlechting regelen. Op korte termijn worden de drie functies waar nodig op interim-basis vervuld. Hiermee komt een eind aan de integrale verantwoordelijkheid van de huidige directeur-generaal voor de gehele Belastingdienst en komt er een eind aan diens werkzaamheden.
 
RTL Nieuws schrijft dat er mogelijk zelfs 2 staatssecretarissen worden aangesteld om de problemen bij de Belastingdienst het hoofd te bieden.
 

Toeslagenaffaire

Honderden ouders, in wat te boek staat al de toeslagenaffaire, zijn onterecht als fraudeurs bestempeld. Hun kinderopvangtoeslagen werden stopgezet, en in sommige gevallen werden tienduizenden euro's teruggevorderd, wat tot grote financiële problemen leidde. De gedupeerde ouders willen maatregelen tegen topambtenaren bij de Belastingdienst die flink buiten hun boekje zijn gegaan. Ook is er aangifte gedaan van machtsmisbruik door ambtenaren.
 
Door: Nationale Onderwijsgids