Normal_rss_entry-210973

De twee Kamerleden die voorop liepen bij het aankaarten van de toeslagenaffaire begrijpen de stap van staatssecretaris Snel. Het was onvermijdelijk dat hij opstapt, aldus Renske Leijten van oppositiepartij SP. Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA noemt het een verstandig besluit.

Leijten benadrukt dat Snel twee weken geleden al het vertrouwen van haar partij verloor tijdens een debat. Sindsdien is er nog zoveel gebeurd dat niet klopte. Zo bleef hij onvoldoende informatie aan de Kamer verstrekken, vindt ze. Ze noemt het de enige goede stap, "hoe tragisch ook voor hem persoonlijk".

Volgens Omtzigt neemt Snel de verantwoordelijkheid en "dat begrijp ik en respecteer ik". De CDA'er erkent dat de betrokkenen in de affaire er niets mee opschieten. "Een oplossing komt hiermee niet dichterbij."

Sterk

DENK-Kamerlid Farid Azarkan vindt het "sterk dat Snel zelf verantwoordelijkheid neemt". Azarkan heeft gemengde gevoelens: "Ik vond het een goed mens, die helaas niet in staat was om het onrecht aan de ouders om te zetten in daadkrachtig handelen."

En volgens de PvdA kon "de enorme ellende die ouders door machtsmisbruik van de Belastingdienst is aangedaan geen andere consequentie hebben" dan het aftreden van de bewindspersoon. Ondanks politieke verschillen heeft de partij "grote waardering en respect voor de inzet en het vele werk dat staatssecretaris Snel heeft verzet", zegt Kamerlid Henk Nijboer.

Door: ANP