Normal_rss_entry-210059

Het is "begrijpelijk" dat er ophef is ontstaan over de vele gelakte pagina's in de dossiers van gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) aan de Tweede Kamer. Slechts persoonlijke gegevens van derden zijn weggelakt, en de Belastingdienst heeft zich daarbij aan de regels gehouden, aldus de bewindsman.

Gelakte pagina's in dossiers kinderopvangtoeslag

Kamerleden van oppositie en coalitie reageerden verontwaardigd op de beelden van de gelakte pagina's die rondgaan op Twitter. SP-Kamerlid Renske Leijten is "sprakeloos" en eist opheldering van Snel. De ouders om wie het gaat hebben recent erop aangedrongen hun dossiers te mogen inzien. Zij zijn gedupeerd in de affaire rond de kinderopvangtoeslag waarover de Kamer recent een zwaar debat voerde. "Als je ziet hoeveel papier de ouders krijgen, zonder echte informatie, dan begrijp je wel waarom ze dit niet vóór het debat ontvingen", aldus Leijten. Zij wil een nieuw debat met de staatssecretaris.

Vertekend beeld

Het document dat in de in de beelden is te zien, is een "rapport over een belastingcontrole bij een kinderopvanginstelling", legt Snel uit. Daarin stond "informatie over omzet- en loongegevens" en persoonlijke gegevens van burgers. Die gegevens zijn weggelakt. "Deze documenten zijn voor de volledigheid meegestuurd, maar geven daardoor wel een vertekend beeld." Verder zijn in de dossiers "persoonsgegevens, vertrouwelijke informatie over derden en namen van medewerkers" zwartgelakt, schrijft de bewindsman.

Van de burgers die vorige maand na een actie bij een belastingkantoor in Rotterdam inzage in hun dossier eisten, krijgen de laatsten woensdag hun dossier. "In de loop van de week volgt voor sommigen nog een nazending met informatie over aanvullende jaren." Inmiddels zijn 150 aanvragen binnengekomen, laat Snel de Kamer weten. De komende maanden worden die behandeld.

Door: ANP