Normal_les_docent_klas_studeren_college

Het is voor leraren steeds vaker lastig om bij- en nascholing te volgen, met name door het lerarentekort en de druk op het onderwijs. Er is vaak geen tijd voor de scholing of er is geen vervanger aanwezig. Om de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden, is goede scholing en begeleiding van zowel beginnende als ervaren leerkrachten van belang. Effectieve professionalisering leidt er bovendien toe dat leerkrachten behouden blijven voor het onderwijs. Vanuit de ambitie om leerkrachten dagelijks te ondersteunen bij hun werkproces is Spiek ontstaan: een bij- en nascholingsplatform voor leerkrachten in het basisonderwijs en daarnaast ook voor pedagogisch medewerkers in kinderopvang. Dit meldt Spiek.

Via korte modules van tussen de 2 en 12 minuten hebben leerkrachten het hele jaar door alle informatie bij de hand. Het platform biedt lesideeën, inspiratie en trainingen op het gebied van vakinhoudelijke- en persoonlijke ontwikkeling, die direct toe te passen zijn in de praktijk. De interactieve korte trainingen zijn bedoeld om de opgedane kennis langdurig paraat te houden.
 

Onderweg, in de klas of thuis

Omdat Spiek direct op de telefoon of laptop gebruikt kan worden wanneer het de leerkracht zelf uitkomt, is het minder tijdrovend dan bijscholing op locatie,” aldus Geeske Steeneken, business owner Spiek.
 

Persoonlijke ontwikkeling  

Spiek is ontwikkeld met hulp van meer dan 200 leerkrachten en onderwijskundigen om het aanbod zo relevant en actueel mogelijk te maken. De onderwerpen variëren van ‘bewegend leren’ tot ‘meer tijd, meer werkplezier’ en voorzien daarin dus niet alleen in vakinhoudelijke kennis, maar ook in persoonlijke ontwikkeling. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids