Normal_voorlezen_lezen_kind_ouder_opa

‘Omdat alle kindjes rechten hebben’ is de titel van het nieuwe kinderrechtenvoorleesboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Het boek is geschreven door Femke Beeloo-Planken. Op woensdag 20 november, tijdens de dag van de Kinderrechten, werd het eerste exemplaar uitgereikt aan Yvette Nass,  jeugdombudsman van Den Haag. Dit meldt gemeente Den Haag.

“Kinderrechten is een onderwerp dat we steeds onder de aandacht moeten blijven brengen; niet alleen nu het 30 jaar geleden is dat door de Verenigde Naties in New York het internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd gesloten. Rechten van het kind brengen verplichtingen voor volwassenen met zich mee. Elke dag opnieuw; alles om ervoor te zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen”, aldus wethouder Kavita Parbhudayal, die het boek utireikte aan Yvette Nass.
 

Kinderrechten


Als stad van Vrede & Recht doet de gemeente Den Haag al veel op het gebied van kinderrechten, zoals een kinderrechtenkrant, het scholieren-kinderrechtendebat en het subsidiëren van organisaties die waken over kinderrechten. Met het kinderrechtenvoorleesboek – gemaakt op advies van de Haagse Jongerenambassadeurs – kunnen nu ook de allerjongste kinderen bewust worden gemaakt van kinderrechten.
 

Voorlezen voor en door iedereen 

 
“Dit advies van onze Jongerenambassadeurs hebben we dan ook graag omarmd”, aldus Parbhudayal, die later op de dag ook op Stadsboerderij Landzigt in Den Haag-Leidschenveen voorlas uit het kinderrechtenvoorleesboek. Op de achterkant van het boekje staat een QR code, die leidt naar een website waarop je het boekje kunt laten voorlezen. Dat maakt het toegankelijk voor iedereen, inclusief mensen die de Nederlandse taal niet machtig zijn
 

Scholieren-kinderrechtendebat


Daarna was Parbhudayal aanwezig in het Nutshuis voor de prijsuitreiking van het jaarlijkse scholieren-kinderrechtendebat. Tien middelbare scholen uit Den Haag deden daaraan mee. Winnaar werd het ‘s Gravendreef College.
 
Door: Nationale Onderwijsgids