Normal_kind_geld

De Rotterdamse vrouw die de belastingdienst aanklaagde vanwege het onrechtmatig stopzetten van de kinderopvangtoeslag heeft gelijk gekregen van de rechter. De Belastingdienst gaat tegen een deel van de uitspraak in beroep, namelijk tegen het vrijgeven van het onderzoeksdossier van de vrouw. Dit meldt NU.nl.

Dit schrijft staatsecretaris Menno Snel aan de Tweede Kamer. Hij wil namelijk duidelijkheid van de Raad van State welke informatie hij uit het dossier mag vrijgeven en welke niet in verband met “privacygevoelige gegevens van anderen". Hij benadrukt dat hij geen bezwaar maakt tegen de uitspraak van de rechter dat de belastingdienst de vrouw een schadevergoeding moet betalen.
 
De Rotterdamse mocht van de rechter haar onderzoeksdossier inzien, om haar vermoedens van etnisch profileren te kunnen bewijzen. Het dossier werd aangemaakt in een fraudeonderzoek naar het gastouderbureau waaraan zij verbonden was. Bij dit fraudeonderzoek zou de vrouw en alle vraagouders door de GGD en de Belastingdienst naar hun nationaliteit gevraagd zijn.
 
Onlangs maakten RTL Nieuws en Trouw al bekend dat er grote problemen zijn bij de Belastingdienst. De fiscus zette de toeslagen van honderden ouders in 2014 stop wegens mogelijk misbruik. De toeslagen over dat hele jaar moesten worden terugbetaald, omdat niet alle opvangkosten waren betaald. Destijds al concludeerde de ombudsman dat dat was besloten zonder de zaken goed te onderzoeken. Ouders konden zeer moeizaam hun gelijk aantonen, omdat de Belastingdienst moedwillig documenten heeft achtergehouden en het ouders zo extra moeilijk maakte.
 
Door: Nationale Onderwijsgids