Normal_kind__po__kov__so__buiten_spelen__verveling__zomer

De zomervakantie is in volle gang. Alle regio’s in Nederland hebben er al een aantal vakantiedagen op zitten. Lekker, zo’n zee van vrije tijd voor je. Of toch niet? Dit melden NRC en Jeugdjournaal. 

Terwijl de meeste kinderen heerlijk aan het genieten zijn van de zomervakantie, is het voor veel ouders ook een tijd van stress. Want veel ouders kunnen maar twee tot drie weken vrij krijgen, terwijl hun kinderen minimaal zes weken vrij zijn van school. Het NRC spreekt van een mismatch van zo’n zes weken in een heel jaar: ouders hebben bij een fulltime dienstverband recht op zo’n 25 vakantiedagen per jaar, terwijl een basisschoolleerling wel 55 dagen niet naar school hoeft.
 
En dus is het met name in de zomervakantie elke keer weer een flinke puzzel voor ouders. Ze moeten zich soms in allerlei bochten wringen om opvang voor hun kinderen te regelen. Uit logeren, naar opa en oma, extra opvang op de bso, zomerkampen…
 
Er gaan steeds vaker stemmen op om de vakantiedagen meer gelijk te trekken. Ouders en kinderen hebben dan vaker tegelijk vakantie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids