Normal_rss_entry-191343

De landelijke hittegolf is na zes dagen voorbij. Volgens Weerplaza steeg de temperatuur zondag in De Bilt naar 24,2 graden. Wolken en nevel lieten de temperatuur daarna dalen. Dit meldt ANP.

In De Bilt begon de hittegolf op 22 juli. Weerplaza verwacht voorlopig geen nieuwe hittegolf meer, maar het blijft nog wel zomers. Van een landelijke hittegolf is sprake als het vijf dagen op rij minimaal 25 graden is, waarvan er drie boven de 30 graden uitkomen.

In het noorden en noordoosten blijft het kwik de komende dagen boven de 25 graden, dus daar is nog wel sprake van een regionale hittegolf.

De overgang van extreem heet naar minder warm weer voltrok zich stapsgewijs. Grijs en koel weer trekt vanuit Zuid-Nederland langzaam naar het noorden en verdrijft in de loop van de komende nacht overal de tropische lucht, aldus Weerplaza.

De kinderopvang kan opgelucht ademhalen. Baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.
 
Zo liet kinderopvang Doomijn vorige week weten de deuren gesloten te houden voor kinderen onder de 2 jaar. De kinderopvangorganisatie, met 120 locaties in onder meer Zwolle, Harderwijk en Apeldoorn, heeft geen airconditioning in de ruimtes waar de kinderen normaliter worden opgenomen en dat is volgens de organsiatie onverantwoord.
 

Door: Nationale Onderwijsgids