Normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Vandaag wordt het een zeer warme dag. De temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 37 graden. Wat betekent dit voor kinderdagverblijven? Het RIVM geeft een aantal tips om de warmte-overlast voor baby’s en jonge kinderen te beperken. Dit meldt het RIVM.

Het RIVM heeft vanaf 23 juni het hitteplan geactiveerd voor het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook de zonkracht is hoog. Daardoor kan de huid snel verbranden. Het RIVM roept op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. 
 
Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.
 
Deze tips geeft het RIVM om de hitte een beetje te kunnen doorstaan:
  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.
  • Laat kinderen niet te lang in de zon spelen en smeer de kinderen vooraf in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Zoek verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
  • Bij sportdagen is het verstandig om het programma in te korten en meer pauzes te nemen. Zorg hierbij voor voldoende drinkwater. Vervang intensieve spellen door waterspelletjes in de schaduw.
  • Om de allerkleinsten genoeg te laten drinken kun je bijvoorbeeld extra water aan de melkproducten toevoegen. Eten met veel vocht, zoals vers fruit (meloen) en groenten (komkommer, tomaat).
  • Laat kinderen enkel in een rompertje (met luier) onder een lakentje slapen.
Door: Nationale Onderwijsgids