Normal_zonnepanelen__zonenergie__duurzaam

IKC Joannes, onderdeel van Stichting Innerwaard wekt nu ook haar eigen stroom op. De school is de achtste en laatste in het rijtje van verduurzaamde scholen, die onderdeel zijn van de stichting. Op het dak van het IKC liggen 102 zonnepanelen. In het gebouw is de verlichting vervangen door ledverlichting. Met het laatste IKC in het rijtje bespaart de stichting jaarlijks in totaal ruim 140.000 kg aan CO2. Het bestuur van de stichting is blij met de verduurzaming van de gebouwen: “We willen op onze IKC’s en basisschool graag een attitude voorleven die erop gericht is om de wereld beter achter te laten dan we hem aantroffen.” Dit meldt Slim Opgewekt Scholen.

Thema van de stichting

Duurzaamheid is dan ook één van de zeven richtinggevende thema’s die stichting Innerwaard heeft opgenomen in haar koers voor 2018 tot 2022. Duurzaamheid als de sleutel voor een leefbare aarde, die ook in de toekomst in ieders behoeften kan voorzien. Vanuit een verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties wil Innerwaard leerlingen, medewerkers en de directe omgeving hiervan meer bewust maken en tot daadwerkelijke actie aanzetten. IKC Joannes bespaart net als de andere locaties van Innerwaard niet alleen energie, maar wekt ook zelf energie op. Met deze maatregelen bespaart IKC Joannes elk jaar ruim 19.000 kg CO2. 
 

Bewustmakingsactiviteiten

De kinderen van de verschillende IKC’s en de basisschool kregen de afgelopen maanden diverse bewustmakingsactiviteiten aangeboden. Slim Opgewekt Scholen plaatste niet alleen de zonnepanelen en de ledverlichting, maar nam de kinderen mee in de wereld van duurzaamheid. De kinderen bedachten duurzame wensen, die voor 15 jaar onder de verschillende schoolpleinen zijn begraven in tijdscapsules. Ook maakten zij verschillende opdrachten in het 'Wattson’s lab voor slimme onderzoekers'. 
 
Zo leerden de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekten ze ook een code. Met die code konden zij symbolisch de zonnepanelen aanzetten. Dat deden de kinderen op IKC Joannes vandaag ook en openden zo op feestelijke wijze de verduurzaming van het IKC. Wethouder Tiedink van de gemeente Duiven was aanwezig bij de viering: “De gemeente Duiven heeft grote duurzaamheidsambities die ze samen met de gemeenschap wil realiseren. Kinderen kijken hier anders naar en hebben soms verrassende ideeën die goed van pas komen.”
         
Door: Nationale Onderwijsgids