Normal_rss_entry-181516

Maandag, dinsdag en woensdag is het zeer zonnig en verwacht Weeronline zonkracht 6. Daarbij kan een lichte huid al binnen 15 minuten verbranden. Doordat er nog een frisse wind waait hebben mensen niet in de gaten dat ze verbranden. De zonkracht is echter niet afhankelijk van de temperatuur. Ook als je huid koud voelt kun je dus verbranden.

Maandag en woensdag is de zonkracht 5 à 6 in het noorden en ruim 6 in het zuiden. Dinsdag is de zonkracht in het noorden en midden van het land iets lager met ruim 5. Veel verschil maakt dat niet: er kan 5 tot 10 minuten langer onbeschermd gezond worden.

Donderdag ligt de zonkracht rond 5 en de dagen daarna loopt hij langzaam weer op naar 6. De zon moet vanaf donderdag wolkenvelden naast zich dulden. Wanneer wolken voor de zon schuiven valt de zonkracht terug naar 3.

Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft het grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Om de groei van huidkanker te stoppen heeft is Huidfons vorige maand de campagna 'Zonnetjesweek' gestart. Met de Zonnetjesweek wil het Huidfonds ouders en kinderen op een positieve manier leren omgaan met de zon en zonbescherming.

Door: ANP