Normal_kinderopvang_creche_spelen

Gjalt Jellema, voorzitter van belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK), reageert op het nieuws van kinderopvangorganisatie Berend Botje in Noord Holland om kinderen zonder vaccinatie te weigeren. Volgens Jellema moet er een minimale vaccinatiegraad komen van 95%. Dit meldt BOinK.

Kinderopvangorganisatie Berend Botje liet deze week weten kinderen vanaf 1 juli te weigeren die niet zijn gevaccineerd tegen bof, mazelen en rode hond. Jellema geeft aan het besluit van Berend Botje in zekere zin te begrijpen, omdat een kinderdagverblijf een veilige plek moet zijn voor jonge kinderen. Wel geeft hij een tegenreactie. Besmetting kan volgens hem ook buiten de kinderopvang plaatsvinden, zoals in een warenhuis of in de wachtkamer. 
 
Als oplossing voor de onrust oppert hij een minimale vaccinatiegraad van 95%. Dit zou in heel Nederland de regel moeten zijn. “Nu worden ook kinderen die om medische reden niet ingeënt kunnen worden geweigerd. Dat is zeer kwalijk. Als er een minimale vaccinatiegraad van 95% is (groepsimmuniteit) kunnen ook die kinderen gewoon naar het kinderdagverblijf."
 
Tevens is het volgens Jellema onterecht dat de discussie nu in de kinderopvang wordt gevoerd, terwijl het gaat om een maatschappelijk probleem. Hij ziet graag dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids